prosjekterende

6 Grunner til å Hyre en Arkitekt

Det å engasjere en arkitekt er en viktig avgjørelse å ta. Det gir startskuddet til et samarbeidsforhold som sannsynligvis vil vare i mange måneder, ja, ofte i flere år.

Det er mange faktorer å ta hensyn til i tillegg til pris:
 

Grunn nr. 1: Du har planer for huset ditt.

 
Den mest åpenbare grunnen til å ansette en arkitekt er at du har planer om å bygge nytt hus, eller bygge ut huset ditt, fordi det dere har ikke lenger tilfredsstiller dine behov.

Hvis dette ikke er en god nok grunn for å ansette en arkitekt, så kan du vurdere alternativene til arkitekt. For eksempel; du selv kan planlegge det nye huset, eller utvidelsen av huset ditt. Arkitekt er ikke en beskyttet tittel, og kommunen har anledning til å gi deg såkalt selvbyggeransvar for alle deler av byggeprosessen.

Å gjøre det en arkitekt kan gjøre for deg innebærer sannsynligvis følgende;

 • lage hustegninger
 • gjøre papirarbeidet
 • lage anbudsgrunnlag
 • fremskaffe de tillatelsene og detaljene som trengs
 • og så videre,
 • I prinsippet kan du gjøre det selv, men vær forberedt på at du kan bli både overveldet av jobben og skuffet over resultat.

  Du kan også vurdere å få en pakkeløsning av snekker, entreprenør eller ferdighusfirma, som etter hvert vil bygge prosjektet; hvilket er perfekt hvis de har like gode kvalifikasjoner med prosjektering, bygningens utforming og papirarbeid, som med selve byggingen.

  Hvis ikke … fortsett å lese.

   

  Grunn nr. 2: Ekspertise

   
  En arkitekt har akkurat den rette kompetansen for denne type ting. En utdannet arkitekt har en mastergrad på 5 år eller mer, og X års erfaring med problemløsning og design, noe som sannsynligvis gjør arkitekten fullt ut i stand til å håndtere ditt prosjekt.

  Arkitekter flest er erfarne problemløsere som kan finne optimale løsninger på komplekse problemer. En dyktig arkitekt har et øye for helheten i prosjektet, samt en betydelig kunnskap om detaljer og tekniske løsninger.

  På denne måten får du en funksjonell, samt en estetisk tiltalende løsning.

   

  Grunn nr. 3: Kostnadseffektivitet

   
  En effektiv og fleksibel løsning er også kostnadseffektivt, på kort og lang sikt. Blant annet på grunn av lavere vedlikeholdskostnader, gjennomførte løsninger, og økt salgsverdi, så det å ansette en arkitekt kan faktisk spare deg for penger.

  Arkitektens honorar er ofte grunnen til at mange kvier seg for å ansette en, men hvis du tenker på den totale kostnaden for byggeprosjektet, og de ekstra fordelene du får fra å bruke en arkitekt, så kan det ofte være verdt det.

   

  Grunn nr. 4: Kommunikasjon

   
  Arkitekter kommunisere gjennom å lage skisser, tegninger, skriving og snakking. Arkitekten blir et naturlig bindeledd mellom kunder, andre konsulenter, entreprenører og myndigheter.

  En god arkitekt kan håndtere byggeforskriftene og vet hvordan de skal skaffe seg de nødvendige byggetillatelser. Din arkitekt vil være din personlige guide gjennom hele prosessen.

   

  Grunn nr. 5: Bærekraft

   
  Mange arkitekter i dag vet litt om bærekraftig arkitektur, og kan bidra til å gjøre ditt prosjekt miljøvennlig. Det er mange mulige retninger, og vanskelige valg skal gjøres, hvis du ønsker å sikre at huset ikke vil sette en urimelig belastning på miljøet – innendørs eller ute.

  Dette kan eksempelvis handle om å bruke fornybare energikilder til oppvarming av varmtvann og boligens rom.

   

  Grunn nr. 6: Det er GØY

   
  Den viktigste grunnen til å involvere en arkitekt i byggeprosjektet er selvsagt at det kan bidra til å gjøre drømmen din til virkelighet. Tenk deg å jobbe med noen som er like engasjert og opptatt av prosjektet som deg selv!

  Del med andre