Spør Arkitekten: Mursteinsbue i Norsk Trehus

Hei,

Min mann og jeg er vant til Spania og husene de bygger der- altså murhus. Og vi planlegger nå å bygge oss et hus i Norge. Vi vil gjerne ha en mursteinbue mellom kjøkken og stue- mur pluss mur henger jo sammen og blir sterkt – men vi er litt usikre på hvordan dette gjøres når alt rundt er treverk. sånn at buen på en måte bare står der og ikke henger sammen i noe… må man også forsterke vegger og grunnmur pga av vekten ?

mvh
Anita

Hei Anita og takk for et artig spørsmål.
Jeg vet ikke hvor langt i planleggingsprosessen dere er kommet så jeg svarer litt åpent.

Tre kontra murhus

Ja, vi bygger mye i tre i dette landet, hvor tre er en flott fornybar ressurs, men det betyr ikke at det ikke går an å tenke i andre baner. Kanskje dere heller skal satse på et murhus med innslag av tre, istedetfor omvendt. Det finnes mye både tradisjonell og moderne murarkitektur i Norge.

Villa Riise, klikk på bildet for opprinnelse

Villa Riise, klikk bilde for opprinnelse

Mursteinsbue i trehus

Hvis det er bestemt at dere skal bygge et trehus, men har lyst på en mursteinsbue som stemningsskapende innslag i interiøret, er det flere måter å gjøre det på. Selv har jeg ikke helt sansen for at ting gir seg ut for å være noe det ikke er, men det er fullt mulig å lage en mursteinsbue av et helt annet materiale; for eksempel kryssfiner og skumplast.

Fake murbue av kryssfiner og skumplast

Falsk murbue av kryssfiner og skumplast, klikk på bildet for opprinnelse

Det finnes også fliser, linoleum og tapet som ser ut som tegl (mer eller mindre), men hvis dere vil ha en ekte mursteinsbue mot en trekonstruksjon er det flere ting å tenke på:

Murstein mot tre

Tre er et organsisk materiale, noe som medfører at det beveger seg. Det ekspanderer og krymper når det trekker til seg og avgir fuktighet. Tegl derimot er uorganisk, og derfor er det viktig å ha elastisk fugemasse, eller aller helst litt avstand mellom disse for å unngå problemer.

houseEn bue bygget med ekte murstein har også en viss tyngde som det må tas hensyn til. På grunn av bueformen virker kreftene i flere retninger, både fra stein til stein i selve buen, horisontalt og vertikalt (tyngdekraften).

Disse kreftene må “møtes” med forsterkninger i fundament og tilliggende konstruksjoner. Jeg vil anbefale å få fagfolk med relevant kompetanse til å sjekke at konstruksjonen rundt kan bære vekta av buen.

Stilmessig kan det absolutt gi en flott kontrast med en mursteinsbue i et ellers moderne interiør.

Tegl og tre er begge naturlige materialer med tiltalende struktur, farge og tekstur. Hvis du tenker å overflatebehandle de vil jeg anbefale å gjøre det på en måte som tillater at materialene skinner gjennom.

Klikk på bildet for opprinnelse

Klikk på bildet for opprinnelse

Lykke til med husprosjektet deres!
Connie120

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: