Inspirasjon – Hva er Det og Hvordan Fremkalle Det?

Du får øye på et flott bilde samtidig som du lytter til musikk som berører deg. Det er som om tiden står stille og du går over i en annen tilstand. Du blir inspirert!
GiocodelPonte
Vi opplever alle blaff av inspirasjon fra tid til annen. Tiden står liksom stille og vi går over i en egen tilstand av inspirasjon.

Men hva er egentlig inspirasjon?

Inspirasjon kjennetegnes av trangen til å skape! Du er kreativ, 100% tilstede i øyeblikket, og fylt av en intens lykkefølelse. Det skjer noe uventet, som er nytt, tiltalende, interessant, pirrende.

Du blir inspirert når noe pirrer nysgjerrigheten, gir deg lyst til å prøve noe du ikke har prøvd før, og bruke mer av ressursene dine. Denne tilstanden utvider horisonten din ved å lage nye koblinger i hjernen.

Humor, for eksempel, kan ses på som ren inspirasjon. Når noe er morsomt er det gjerne fordi ting kobles sammen på overraskende måter. Humor uten inspirasjon er en umulighet, eller iallefall… uinspirert og ikke særlig morsom.

De fleste ønsker å kunne inspirere andre ved å gjøre ting litt anderledes enn den kjedelige standarden. Nyskapende, kalles det når du gjør noe ingen har tenkt på før. Du går utenom de vante tankebanene og kommer på noe nytt og spennende. Du er inspirert!

inspirasjonHva gjør du når du er inspirert?

Prøver du ut nye oppskrifter på kjøkkenet, maler en vegg i huset ditt i en knallfarge, skriver en bok, gjør jobben din på en annen måte enn før, eller lager en tre-roms snøhule i brøyteskrenten sammen med barna?

Eller kanskje du finner løsningen til et problem du har jobbet med lenge fordi du plutselig ser nye sammenhenger?

“Det er inspirert” sier du gjerne når du ser noe du virkelig liker, som om det er en egenskap som er knyttet til det.

“Det er inspirerende” sier du når noe fremkaller denne følelsen i deg.

Det er entydig bra å være inspirert. Skulle vi ikke prøve å fremkalle denne tilstanden oftere?

Hva er det som fremkaller inspirasjon?

Svaret på dette spørsmålet er nødt til å være individuelt. Smak og behag kommer inn, og det kan som kjent ikke diskuteres…! Noen blir inspirert av det noen andre finner frastøtende.

Men jeg mener det likevel finnes noen fellestrekk. Triggere av inspirasjonsopplevelsen er nært knyttet til sansene og dermed også til de ulike kunstartene våre.

LYD
En velkjent kilde til inspirasjon er musikk, og vi mennesker har gjennom alle tider brukt ulike instrumenter og stemmene våre til å lage sang og musikk.

SMAK og LUKT
Har du noengang blitt inspirert av smaken eller lukten, av et godt sammensatt måltid? En spesielt vellykket blanding av råvarer, drikke og krydder? Jeg vet jeg har.
inspirasjoninspirasjon

HÅNDVERK
Forming av ulike materialer, tekstil, tre, stein, jord, blant andre, kan være en uutømmelig kilde til inspirasjon. Å dra hånden over en ru eller glatt overflate, å følge den organiske formen av en skulptur hugget i kald marmor, å gå med bare føtter på et teppe, flis, tre, gress, eller stein. Disse tingene gir helt ulike, og kanskje uventede og inspirerende, opplevelser.

ORD
En hyggelig stund med en bok full av innsikt kan være en svært inspirerende opplevelse. Ordet kan ta deg med på fantastiske og uventede reiser.

BILDE
Å besøke et kunstgalleri er vel den mest klassiske av alle inspirasjonskilder. Malerier, fotografier, trykk, og litografier, har det til felles at de uttrykker kunstnerens virkelighetsoppfatning, og bildenes skjønnhet og/eller budskap kan løfte oss ut av det hverdagslige.

ARKITEKTUR
Formgiving av byggverk rommer flere av de andre kunstartene i seg og utfordrer alle sansene. I god arkitektur er det visuelle, akustiske, og det taktile spesielt viktige faktorer.

Å inspirere og inspireres er to sider av samme sak. Du kan inspirere noen til å gjøre noe inspirert som inspirerer deg til å gjøre noe inspirert, osv. i en evig runddans.

Jeg håper du fant denne posten inspirerende, og at du nå er full av skapertrang. Fortell gjerne om det i kommentarfeltet hvis du vil dele.
Connie120E-button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: