Hjelp, vi skal bygge ny bolig

Spør arkitekten: Hjelp, vi skal bygge ny bolig og aner ikke hvor vi skal starte. Vi er en familie på seks personer som planlegger å bygge et nytt hus i hagen til vårt nåværende hjem. Kan du gi oss noen råd om hva vi bør være oppmerksomme på i denne situasjonen?

Svar: Å planlegge og bygge et hus fra grunnen gir dere en unik mulighet til å få det akkurat slik dere vil ha
det. Derfor er det viktig å bli bevisst på hvordan dere faktisk vil ha det! Naturligvis er dere også nødt til å vurdere det fysiske miljøet der dere har tenkt å bygge; slik som grunnforhold, topografi, plangrunnlag, og dessuten finansiering, naboskap, og så videre, men i den innledende planleggingsfasen er det viktig å la fantasien få løpe fritt. Dere vil tidsnok bli nødt til å forholde dere til sakens realiteter.

Før dere tar noen irreversible beslutninger kan det være smart å tenke gjennom følgende:

tre Materialbruk: Hvilke bygningsmaterialer ønsker dere å bruke i deres nye hjem (og hvilke er helt uaktuelle)? Tre (mykt, hardt, kryssfiner, kompositt, limtre, ea), gipsplater, stål, betong, glass, flis, stein, leire, jord, stoff, gummi, linoleum, vinyl? Se for deg pjokken med tungen på det gulvmaterialet du har valgt. Føles det greit eller gjør tanken deg en smule kvalm?

Selv om vi asossierer stål, glass og betong med industribygg, kan disse materialene gi en interessant kontrast i et hjem, gjerne i kombinasjon med mer tradisjonelle materialer for boliger, slik som tre og tegl.

Tenk over om dere vil at hjemmet deres skal skille seg ut eller gli inn i omgivelsene?

stilmix Det handler om stil: Beskriv deres stilpreferanser med 3-5 ord (for eksempel minimalistisk, futuristisk, enkel, frisk, urban, rural, naturalistisk, funkis, rustikk, tradisjonell, organisk, moderne, klassisk, industri, chabby chic, retro, osv). Velg ord som appelerer til dere.

Det kan også være en ide å ta for seg en bunke blader, sette en stor svart X over hva dere ikke liker (slik som blandingen av stiler i bildet til venstre?) eller en rød ring rundt bilder dere finner tiltalende.

Design beslutninger: Liker dere vegger som er skrå eller buede,rettvinklede på hverandre eller i friere konstellasjoner? Når det gjelder design, er formen på taket avgjørende. Forestille dere flatt tak, pulttak, hel- eller havlgavl, buet eller en kombinasjon av disse for å støtte oppunder en stil?

Romlige kvaliteter: Ønsker dere ar noen av rommene skal ha høyere takhøyde enn normalt, for eksempel stue, kjøkken, allrom, gang, eller andre? Lag noen skisser (på et stykke serviett hvis du vil føle seg som en ekte arkitekt) for å illustrere hva du liker.

Rom: Lag en liste over hvilke rom og funksjoner dere ønsker å innlemme i det nye huset. Hvor mange soverom, bad, stuer osv. trenger dere? Ønsker dere å bygge en kjeller, garasje eller carport, eller en leilighet for utleie som kan spe på inntektene på sikt?

Tomta: Praktiske ting som hvor du skal plassere bygningen på tomta, avstand til naboer, hvilken vegetasjon du ønsker å beholde, osv, må tas i betraktning. Størrelsen på byggeplassen kan bestemme størrelsen på første etasje, som vil bestemme hvor mange etasjer du trenger, og så videre. Planavdelingen i kommunen hjelper deg å finne ut av formalitetene.

Enten dere har tenkt å leie en arkitekt for planleggingen, entreprenører for å bygge, eller gå til et ferdighusfirma for full-pakke-løsning, jo bedre forberedt du er – jo bedre blir resultatet!

Håper dette hjelper, og lykke til med prosjektet.

Connie120E-button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: