Fotosafari i Hovedstaden – Mål: Se Lærernes Hus

Fotosafari i Oslo
Jeg må innrømme at jeg aldri har vært noe spesielt glad i Oslo by. Når jeg har valgt å bosette meg i norges 4. største by, som er ca. 50 mil nord for mitt barndomshjem, er det ikke helt tilfeldig. Likevel oppdager jeg alltid noe interessant når jeg er på besøk i hovedstaden. Slik som for eksempel sist helg, da vi dumpet over Wergelands gamle stall i et kardemommebyaktig boligområde ved Fredensborgveien.

Wergelands stall fra 1800

Wergelands stall fra 1800 ligger midt i denne fredlige enklaven

Oslo kan oppfattes som nokså fragmentert og jeg er ikke sikker på om nyere utbygginger nødvendigvis hjelper. Det sier jo litt om vanskelighetene med en byplanlegging når nyere områder får så stor høyde at de utkonkurrerer den eksisterende bebyggelsen, og da blir ikke resultetet nødvendigvis den gode helheten som alle etterstreber.

*All the lonely people, where do they all come from*

all the lonely people… where do they all come from


Det kulturelle mangfoldet har ekplodert i løpet av de 25 årene som har gått siden jeg flyttet til Midt-Norge. Det er fantastisk å se hvor godt integrert våre nye landsmenn er, men det er også lett å spore en segregering som kanskje ikke er like heldig. Ting er ikke svart hvitt, og heller ikke er ansvarsfordelingen entydig her. For å rette på det er blitt galt må nok både urbefolkning og nyere befolkning dra lasset sammen.

Fra Fyret bar og spisested på Youngstorget

Fra Fyret bar og spisested på Youngstorget

Men nok kvasipolitisk synsing …. tilbake til arkitekturen!

Jernbanetorget

Jernbanetorget

Jernbanetorget

Jernbanetorget

Jeg har altså hatt en helg som turist i hovedstaden, og nok en gang forelsket meg i denne byen. Den har mye å by på og det er store kontraster. Fra de gamle fredete bydelene rundt omring i byen, hvor beboerne stråler av kjærlighet til boligene sine; og til det ypperste innen moderne Norsk arkitektur. Og vi har vår store folkedikters sitater skrevet inn i fortauet på Karl Johan på en utrolig elegant måte. Alt i alt er det en fryd å være på besøk i Oslo…

Operaen sett fra jernbanen

Operaen sett fra jernbanen

Jeg hadde ett mål for helgen og det var å få sett den fantastiske fasaden på Lærernes Hus i Osterhaus gate 4. Selv om det var dagtid – og jeg har sett bilder på kveldstid som gjør bygget enda større ære – gjorde det et godt inntrykk. Jeg har veldig sansen for ord- og lysspill, samt tall- og bokstavgrafikk og alt dette har du i det prisvinnende prosjektet til Element Arkitekter AS.

Lærernes Hus
Lærernes Hus

Skulle gjerne vært inne der og sett på virkningen av de silketrykkede bokstaver og tall på det luftige rommet der inne, men det var dessverre stengt da vi kom dit.

Lærernes Hus
Lærernes Hus

Connie120E-button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: