Før og Etter – Litt Nærmere Sannheten

bli ung før og etterFør-og-etter reportasjer florerer for tiden, og viser oss hvordan vi blir stadig yngre, slankere, mer freshe, finere i klærne, sunnere, sterkere, og mer sporty. Dessuten får vi hus som er enten helt nye, eller nyoppussede, og iallefall lekre, i tillegg til hytte med stil og fancy bil, sykkel, og båt.

Denne artikkelen handler derimot om den hele og fulle sannhet, inklusive den delen som foregår etter at “hjemme hos” reportasje-teamet har forlatt åstedet, renovasjonen eller nybygget er ferdigstilt, slankekuren eller “bli ny” dagen er gjennomført. Etter at festen er ferdig, så og si.

buddhastoneseatedEn av Buddhas store realisasjoner var at det lå i hans natur å eldes, forfalle, bli syk, og dø. Ingenting han gjorde kunne forhindre det uunngåelige utfallet. Han innså at alt er forgjengelig, iallefall alt vi kan se med det blotte øyet.

Selv de vakreste filmstjerner blir før eller siden rynkete gamlinger med alzheimers, med mindre de dør ung og blir stående som symboler for “udødelig” skjønnhet.
MarilynMonroe
Mye av hysteriet rundt det å “bli ny” eller få et hjem andre misunner oss, dreier seg om en frykt for forgjengeligheten, eller i bunn og grunn dødsangst!

Ved å fokusere på ungdommelighet og andre overfladiske statussymboler flykter vi fra det uunngåelige. Men før eller siden blir vi innhentet, for selv de mest solide steinstatuer forvitrer til sist.

Før-og-etter reportasjer dreier seg til syvende og sist om kompenserende tiltak!

Vi kan utsette den uunngåelige aldringsprosessen ved å pleie kroppen vår godt, og vi er mer eller mindre heldige med genmix og livshendelser. Men utover dette dreier det seg om å bremse det naturlige forfallet.

stavkirkeDette betyr ikke at kompenserende tiltak er uten mening. Nei, uten godt vedlikehold, forsiktig bruk, omtanke i planleggingen, gode rutiner, ja, en generell bevissthet omkring aldringsprosessene, vil forfallet skje fortere enn nødvendig. Vi eldes, bygningene forfaller, bilen blir vraket, alt blir kaos, i ett raskere tempo.

Med fare for å trekke de filosofiske betraktninger for langt; vi skal leve våre liv i den fysiske verden, og våre valg og handlinger gjenspeiles også i den.

I den grad før-og-etter reportasjer inspirerer oss til å leve bedre, i motsetning til mer overfladiske, liv, er det jo kjempebra! Det er viktig å ta godt vare på vår helse, våre medmennesker, våre bygninger, våre medskapninger, ja hele vår jordklode!

Dersom vi bruker velstanden som virkemiddel til å huske at det finnes vikigere ting (viktigere enn glansbildeversjonen av livene våre!) kan de faktisk tilføre noe positivt.
Connie120E-button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: