Fint med Fleksible Rom i Boligen

Foto Gerd Cecceaya Bråten

Foto Gerd Cecceaya Bråten

Moderne familier er ofte både store og brokete, med mine, dine, og felles barn, og voksne som springer hit og dit for å skape et stabilt godt hjem for denne gjengen. Statistikken viser at det er stadig flere som havner i denne type familier (meg selv inkludert). Den sorten som sprenger A4 formatet. Det er uten tvil et krevende utgangspunkt, men med en fleksibel innstilling er det likevel mulig å lykkes i å skape et godt hjem for store og små, med ste-, hel- og halvrelasjoner.

I tillegg til krevende relasjoner har en slik familie også en del utfordringer i forhold til plassen. Du ønsker jo at alle barna skal føle at de hører til og at deres behov blir ivaretatt. Men kan du sette av et helt rom til den halvvoksne (ste)datteren som bor hos dere annenhver helg? Eller hva gjør man når de store barna vil se Hunger Games mens de små ennå ikke er ferdig med My Little Pony?

Poenget er at moderne familier går godt sammen med fleksible rom. Rom hvor du kan variere bruken etter behovene og familiens konstellasjon. Rom som kan brukes til overnattingsfester, videokvelder, hjemmearbeidsplass, trimrom, hobbyrom, multimediarom, bibliotek, eller noe helt annet (hører gjerne dine forslag), ettersom behovene til familien endres over tid.

Fellestrekk og kvaliteter

Et fellestrekk med fleksible rom kan være at det ikke er innlysende hva arealet skal brukes til. Med andre ord er det ikke et “typisk” stue eller soverom. Merkelig nok har slike rom en tendens til å ende opp som lager for alt du ikke finner en bedre plass for… Et fleksibelt rom kan ligge som en lomme eller utvidelse av et trapperom, eller i en utkant av huset, som eksempelvis i kjeller eller sokkel. Kjellerstua kan være et ypperlig fleksibelt rom. Det bør helst ha en viss størrelse slik at det kan møbleres for fleksibel bruk, men trenger ikke ligge på den mest sentrale plassen i boligen.

TrippTrappDet er viktig å skape rom det er godt å oppholde seg i, hvor du har brukbart med dagslys, høyde under taket, og god atmosfære. Det siste kan skapes med valg av stil på innredningen, men det er også viktig å ha det i bakhodet når man planlegger bruken av rommene.

Når du har funnet ut hva du bruke rommet til gjenstår det bare å finne møbler som egner seg for fleksibel bruk. Kombinasjonsmøbler, slik som sovesofaen, eller møbler som kan endres ettersom barna vokser, slik som den klassiske tripp-trapp stolen, er gode alternativer. Men pass på at de er behagelige å bruke til det de er beregnet på. En sovesofa skal altså være god til både å sitte og sove i.

Gode gamle solide møbler, slik som bord, stoler, bokhyller, seng og sofa er heller ikke å forrakte i slike rom om man plasserer de med omhu.

Men det mest fleksible delen av rommet er faktisk den åpne plassen på gulvet! Å ha åpen gulvplass igjen i et rom gir et mangfold av muligheter. Du kan legge madrasser på gulvet og arrangere et pyjamasfest for barna dine, bruke plassen til å bygge en legoby, tegning, turning, legge et stort puslespill sammen, ha teaterforestilling med barna som stjerner, bygge en ad-hoc hytte av stoler og ulltepper, og så videre. Poenget er – ikke overmøbler!

Konklusjon

Arealer som ikke er spesielt godt egnet til en av hovedfunksjonene i en bolig (soverom, stue, kjøkken, bad, bod) kan altså være gull verdt i en moderne familie.

Våre Fleksirom

Min egen bolig har to sånne rom, ett såkalt “hobbyrom” i 2. etasje og en kjellerstue. Hobbyrommet ble til da vi bygde ut tre nye rom, som trengte atkomst og trapp (= hobbyrommet). Siden vi flyttet inn har disse vært vekselvis brukt som tegnesal, pc-sal, gjesterom, hjemmekino, ungdomsbule, lekerom, trimrom, tørkerom, soverom, og bufferlager i forbindelse med innflytting.

Hobbyrommettheden_after1
Kjellerstua er nå utstyrt med sovesofa, prosjektør, spillemaskiner (utrolig godt å få spillelydene unna “allfarvei”), tredemølle, ergometersykkel, og pc-arbeidsplass. Siden vi har pusset opp det gamle vaskerommet har dette rommet nå eget bad og husets 12 åring har flyttet ned dit.

Hobbyrommet skal utstyres med en liten sofa og tv-skjerm på oppbevaringshylla med lego og tegnesaker. Gulvet skal få lov å være åpent, og det står en skriver og arbeidspc i en av krokene.

Dette er bare den siste av mange løsninger vi har hatt siden vi flyttet inn, og sannsynligvis ikke den siste. Hvem vet hva som blir det neste…?

Connie120

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: