Din Bolig er Ditt Tempel

Du har kanskje hørt det litt mer kjente uttrykket din kropp er ditt tempel som ofte brukes for å understreke viktigheten av trening, hvile og riktig kosthold. Dette kan bunne i tanken på kroppen som viktig i seg selv, mens begrepet opprinnelig hadde en mer religiøs undertone.

din bolig er ditt tempelDin bolig er ditt tempel uttrykker viktigheten av hjemmet som noe sentralt i livet. Boligen er ikke egentlig viktig i seg selv, men det som skjer inne i den, og som den danner en ramme for. Det er allikevel viktig at det er et harmonisk og vakkert sted. Den er det stedet du trekker deg tilbake for å hvile og få påfyll av næring, og hvor du møter mennesker som er viktige i livet ditt. Her oppdrar du dine barn til å bli tenkende mennesker, du nærer din kropp og din sjel, her er du alene og har tid til refleksjon, og du er sammen med mennesker av betydning for deg; venner og familie.

Jeg kunne også ha sammenlignet hjemmet ditt med en fabrikk, hvor du produserer neste generasjon borgere. Eller en bussholdeplass, hvor du venter på å få reise ut i verden. En restaurant, hvor du kommer for å fylle kroppens primære behov. Eller et hotell, hvor du hviler ut til en ny arbeidsdag. Men jeg liker å se på boligen som et tempel.

I mitt yrke ser jeg at mange innreder sitt hjem etter mønster av den siste Bohuskatalogen. Det kan være stilig og elegant, men mangler ofte sjel.

Hvordan skape et hjem med sjel?

Et hjem med sjel er en personlig oase som ikke nødvendigvis følger siste mote. Slik som et tempel kan hjemmet gjerne skape en vakker og tiltalende ramme rundt det innholdet du ønsker å fylle livet ditt med. Et hjem med sjel virker stimulerende på dets beboere, samtidig som det lindrer og nærer.

Med fare for å skyte meg selv i foten: … det spiller ingen rolle hvor stort og flott det er! En jordhule, eller et lite trehus i skogen kan ha mer sjel enn den største herskapsbolig. Det er ikke størrelsen det kommer an på, mener jeg. Her i Norge er vi så priviligerte at vi kan ha hjem som også er store og flotte, men det hjelper lite dersom det vi pøser penger inn i et hjem uten sjel.

Å se på ditt hjem som ditt tempel kan være til hjelp når du vil skape et hjem med sjel. Et hus blir ikke til ett hjem bare fordi du har kjøpt det og flyttet inn i det. Det beskrives gjerne som å bo seg inn i huset, før det helt føles som hjemme. Med flere personer i en familie sier det seg selv at det kan ta tid å skape et hjem. Det å bo er en dynamisk prosess hvor hjemmet er i bevegelse og endring, og resultatet er et levende hjem.

Hva er galt med Bohuskatalogen?

Det er ingenting galt med Bohuskatalogen i og for seg. Den viser hvilke muligheter du har til å skape en gjennomført stil når du skal innrede din bolig. Jeg forstår godt at folk lar seg inspirert av de stilrene, strømlinjeformede, sofistikerte interiørene. Det som blir feil (etter min mening) er hvis det følges slavisk.

Et hjem er ingen katalog. Hvordan ser det ut i ditt hjem når tenåringen har laget middag alene på kjøkkenet, kona har et fotoprosjekt strødd utover spisestua, og gamlefar har glemt gebisset sitt på stuebordet. Men jeg overdriver kanskje litt… for hjemme hos deg er det vel alltid strøkent og lekkert, hva?

private_spacePoenget er; et hjem skal fungere i hverdagen, det skal være et sted det er godt å vende tilbake til etter en lang dags arbeid, det skal være et samlingspunkt for de som hører til der. Det skal fylle en mengde funksjoner både følelsesmessige, praktiske, og spirituelle. Alle har vi et behov for å høre til en plass, og et hjem kan fylle nettopp disse funksjonene. Vi har behov for et sted å sove, spise og være i ly for vær og vind.

Tilbake til tempelet.

Hvis vi ser på vår bolig som et tempel og søker etter den harmoni og mening vi kan finne der, får vi en bolig hvor alle våre eiendeler hører til. Det er ikke for mye og ikke for lite, plasseringen av tingene og utformingen av huset føles naturlig og balansert. Det er i bunn og grunn dette Feng Shui i sin essens handler om, etter min mening.

For å oppnå alt dette må du sørge for å fjerne alle de tingene som har en tendens til å hope seg opp i et dynamisk hjem. Alt som hører til huset ditt skal ha sin faste plass. Alle som bor der skal ha sin egen private sone, et rom eller bare en del av et rom, fellesrom skal være godt planlat og gjennomført med tiltalende og funksjonelle møbler.

Et slikt hjem er som et tempel, noe hellig og personlig, som vi fyller med det beste i oss, omtanke, vennskap, humor, og kjærlighet.

Connie120

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentarer: